q022.7_s123.0_still_4k_v001.jpeg

MÅNELYST I FLÅKLYPA TIL SHANGHAI INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

Månelyst i Flåklypa er på vei til Asia og Shanghai International Film Festival 2019. Den er én av fem filmer som er valgt ut til å konkurrere om Golden Goblet-prisen for beste animasjonsfilm.


Foto: Sofie Silbermann/Maipo Film

Foto: Sofie Silbermann/Maipo Film

Lykkeland solgt til BBC

Den britiske TV-kanalen skal vise første sesong av Lykkeland i løpet av sommeren 2019.


Foto: Petter Skafle Henriksen/Maipo Film

Foto: Petter Skafle Henriksen/Maipo Film

Prisdryss til Lykkeland

Hele fem priser til Maipos dramaserie Lykkeland under årets gullruteutdeling;

Beste dramaserie, beste skuespiller (Anne Regine Ellingsæter), beste regi (Pål Jackman og Petter Næss), beste kostymedesign (Karen Fabritius Gram) og beste manus (Mette Bølstad).

Vi gratulerer alle involverte!


0105837-kopi.jpg

PRISER TIL HARAJUKU

Eirik Svenssons nydelige Harajuku tok hjem «Unga filmjuryns pris för bästa ungdomsfilm», samt INTERFILM diploma (Svenska Kyrkans pris) og sist men ikke minst var Ines Høysæter Asserson en av tre unge, nordiske skuespillere som mottok utmerkelsen BUFF Nordic Star under BUFF i MAlmø 2019. 


SOH_Jonathan at the oil rig_Photo_Helge Skodvin_NRK_Maipo Film.jpeg

PRODUKSJONSSTØTTE TIL LYKKELAND SESONG 2

Maipo Film har fått produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt til andre sesong av dramaserien Lykkeland. Denne sesongen strekker seg fra 1977 til 1980. Vi følger de samme fire hovedpersonene, Anna, Christian, Jonathan og Toril, gjennom ulykkenes tid - fra Bravo-utblåsningen til Aleksander Kielland-ulykken. Serien skal sendes på NRK.


Jakob Rørvik_web.jpg

NYE VEIER-TILSKUDD TIL 
THOMAS I 10 DIMENSJONER

Maipo Film har fått støtte gjennom Norsk filminstitutts talentprogram, ’Nye veier’, til regissør og manusforfatter Jakob Rørviks første spillefilm. Thomas i 10 dimensjoner er en dramakomedie om kvantefysikeren Thomas som tror han er i ferd med å knekke universets kode, men sønnen, eksen og moren står i veien.


q019.0_s032.2_still_4k_v001-kopi.jpeg

FLERE KANONPRIS-NOMINASJONER TIL MAIPO PRODUKSJONER

HARAJUKU
Beste regi - Eirik Svensson
Beste Foto - Karl Erik Brøndbo
Beste manus - Sebastian Torngren Wartin

SONJA
Beste kvinnelige hovedrolle -Ine Marie Wilmann
Beste foto - Daniel Voldheim
Beste produksjonsdesign - Lina Nordqvist 

MÅNELYST I FLÅKLYPA
Beste produsent - Cornelia Boysen 


Sonja_11_Foto_Jose Haro_Maipo Film.jpg

SONJA KLAR FOR SUNDANCE FILMFESTIVAL

Den kommende filmen om den olympiske mesteren, Hollywood-stjernen og ikonet Sonja Henie får sin internasjonale premiere på Sundance Film Festival i januar. Spillefilmen Sonja er regissert av Anne Sewitsky og dette er tredje gang hun deltar på Sundance Film Festival.
 
Sonja kommer på norske kinoer den 25. desember.


«Lykkeland»-gjengen etter prisutdeling i Cannes. Fra venstre skuespillere Amund Harboe og Bart Edwards, produsent Synnove Hørsdal, manusforfatter Mette Bølstad og skuespillerne Anne Regine Ellingsæter og Malene Wadel.

«Lykkeland»-gjengen etter prisutdeling i Cannes. Fra venstre skuespillere Amund Harboe og Bart Edwards, produsent Synnove Hørsdal, manusforfatter Mette Bølstad og skuespillerne Anne Regine Ellingsæter og Malene Wadel.

To priser til Lykkeland
i Cannes

Maipos nye dramaserie Lykkeland vant priser for beste manus og beste musikk under den nye internasjonale dramaseriefestivalen i april. Prisen for beste manus gikk til Mette Bølstad, mens prisen for beste musikk gikk til komponist Ginge Anvik. Utdelingen fant sted dagen etter at serien hadde verdenspremiere i Cannes til stående applaus fra en fullsatt sal. Maipo har laget Lykkeland for NRK, som etter planen skal vise serien høsten 2018.


CharBlom_portrett.jpg

PRODUKSJONSSTØTTE TIL DIANAS BRYLLUP

Maipo Film har fått støtte fra Norsk Filminstitutt  til regissør Charlotte Bloms andre spillefilm Dianas Bryllup. Manus er skrevet av Charlotte Blom og Mette M. Bølstad. Synnøve Hørsdal produserer.


Mikkel Brænne Sandemose mottok prisen fra Randi Morso (Vadsø komm. kino) og Jørgen Søderberg Jansen (Fredrikstad kino)

Mikkel Brænne Sandemose mottok prisen fra Randi Morso (Vadsø komm. kino) og Jørgen Søderberg Jansen (Fredrikstad kino)

ASKELADDEN – I DOVREGUBBENS HALL VANT SØLVKLUMPEN

Regissør for Askeladden – I Dovregubbens Hall, Mikkel Brænne Sandemose, tok i mot Norske kinosjefers forbunds årlige pris, Sølvklumpen, for beste norske barne- og ungdomsfilm i 2017.


Lykkeland til seriefestival i Cannes

Dramaserien Lykkeland er tatt ut til hovedkonkurransen under den nye internasjonale seriefestivalen Canneseries. Serien er produsert av Maipo Film for NRK.

Lykkeland er den eneste nordiske som er tatt ut til hovedprogrammet, og det er bare ti internasjonale serier som er invitert til denne konkurransen, blant over 130 påmeldte.


Over Grensen Maja Lunde Johanne Helgeland (002) 2.jpg

PRODUKSJONSSTØTTE TIL FAMILIEFILMEN OVER GRENSEN

Maipo Film har fått produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt til familiefilmen OVER GRENSEN. Manus av Maja Lunde etter en filmidé av Maja Lunde og Espen Torkildsen. Regi Johanne Helgeland.

Over Grensen er en spenningsfilm inspirert av historiske hendelser om frykt, tillit og vennskap, og om stort mot hos små mennesker. 


EMANUEL DESPERADOS.jpeg

SOLAN OG LUDVIG - HERFRA TIL FLÅKLYPA VANT FILMPRIS I POLEN

Vi gratulerer regissør Rasmus A. Sivertsen, manusforfatter Karsten Fullu og resten av gjengen bak Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa, med Arthouse Cinemas Network Award og Honourable Mention på The Kids Film Festival i Polen! I juryens begrunnelse står det blant annet; For a successful intelligent and humorous genre film, with magnetic and fully formed characters as well as a perfectly focused script and film form.


AMANDA NOMINASJON TIL
GISKEN ARMAND

Gisken Armand er nominert til beste kvinnelige birolle for sin rolle som den gale tante Doris i Gilberts Grusomme Hevn!


FILMKRITIKERPRISEN TIL GUtten ER SULTEN

Gutten er sulten av Kenneth Karlstad vant Filmkritikerprisen på Kortfilmfestivalen i Grimstad i juni 2017.

Juryens begrunnelse: Vinneren av Filmkritikerprisen er et realt knyttneveslag av en film. På svært suggererende vis utnytter den filmmediets fulle audiovisuelle kraft, samtidig som den overveldende formen aldri står i veien for innholdet – som heller ikke er uten sårhet og fine nyanser. Med pustberøvende bravur og en nærmest hallusinatorisk subjektivitet forteller filmen en klassisk historie på nyskapende vis, og tar oss med til et miljø vi ikke har sett mye av i norsk film. En på alle måter svært imponerende film, laget av en ung filmskaper vi utvilsomt kommer til å se mer av framover.


AMBULANSE VANT FILMPRIS I
SØR-KOREA

Ambulanse av Sebastian Torngren Wartin, vant the Excellence Award for beste film på Busan Film Festival i Sør Korea i april 2017.

SOLAN OG LUDVIG – HERFRA TIL FLÅKLYPA VANT FILMPRIS PÅ MONSTRA 2017 I PORTUGAL

Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa  eller Ludovigo e Luca – A Grande Corrida do Queijovant som den heter på portugisisk, vant førsteprisen for beste barne- og ungdomsfilm på  MONSTRA 2017 i Lisboa.


opptaksstart PÅ eirik svenssons nye film harajuku

Rett før jul mottok vi tilskudd til produksjon fra Norsk Filminstitutt til Eirik Svenssons nye film Harajuku gjennom tilskuddsordningen Nye veier.
Vi gleder oss til opptaksstart 9. januar!


Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa distribueres over hele verden

Maipo Film er stolte over å kunne fortelle at Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa som ble sett av 890 000 på norske kinoer da den kom ut, nå er solgt til hele verden med unntak av Nord-Amerika. Filmens salgsagent, SOLA MEDIA, ferdigstilte nettopp et salg som sikrer distribusjon i hele verden.

Filmen har fått ny, flott dubb med Hugh Bonneville (Downtown Abbey, Paddington) i rollen som Pløsen.


GILBERTS GRUSOMME HEVN OG SOLAN OG LUDVIG - HERFRA TIL FLÅKLYPA - TATT UT TIL NORDISKE FILMDAGER I LÜBECK

I november deltar begge filmer på den 58 nde Nordiske Filmdager i Lübeck, og Gilberts grusomme hevn får sin internasjonale premiere på denne festivalen. 


SOLAN OG LUDVIG – HERFRA TIL FLÅKLYPA TIL ANERKJENTE BARNEFILMFESTIVALER I CHICAGO OG LONDON

Solan og Ludvig – Herfra til Flåklypa, regi: Rasmus A. Sivertsen, har siden premieren blitt plukket ut til flere anerkjente barnefilmfestivaler verden over, inkludert Generations i Berlin tidligere i år.

Filmen har i tillegg til å bli plukket ut til festivaler i Finland, Spania, Tyskland, og Tsjekkia, blitt plukket ut til The 60th BFI London Film Festival og til The 33rd Annual Chicago International Children’s Film Festival.

Filmen hadde norsk premiere i romjulen 2015, og ble sett av nær 440.000 på kino i Norge.


AMANDA TIL INE WILMANN

Ine Wilmann mottok en Amanda for beste kvinnelige hovedrolle under filmfestivalen i Haugesund. Hun fikk prisen for sin rolle i Anne Sewitskys film De nærmeste (2015).


ÅPNINGSFILM I CHICAGO!

Colin Farrell og Liv Ullmann åpner filmfestival i Chicago.

Liv Ullmanns Frøken Julie er åpningsfilm på Chicago internasjonale filmfestival onsdag 9. oktober. Liv Ullmann vil selv være til stede og åpne festivalen, sammen med Colin Farrell, som spiller den mannlige hovedrollen i filmen.


SVEIN OG ROTTA PÅ SUPERKVISS

2. november 2012 var tema på NRK Superkviss Svein og Rotta. 

Mange år etter at filmene hadde premiere på kino, er de fortsatt veldig populære. I NRK Superkviss konkurrerte barna om hvem som kunne mest fra bøkene til Marit Nicolaysen og fra den første filmen. Det ble også vist klipp. Du kan se hele episoden her.


Foto: The Henie Onstad Art Centre Archives

Foto: The Henie Onstad Art Centre Archives

SONJA HENIES LIV BLIR FILM

Vi er i full gang med forarbeidet til filmen om Sonja Henie, jenta som ble superkjendis i USA og har en stjerne på «Walk of Fame» i Hollywood.

Oscar-kandidat Anne Sewitsky skal regissere filmen, og castingen er allerede i gang. Vi leter nå etter kvinnen som skal spille den norske kunstløpersken som vant flere OL- og VM-medaljer. I 1937 kom gjennombruddet som skuespiller i den gylne epoken i Hollywood.


FLOTTE ANMELDELSER I DANMARK

Det er snart ett år siden Maskeblomstfamilien hadde premiere i Norge. Nå har danskene fått øyne opp for filmen til Petter Næss.

– Med Maskeblomstfamilien har norske Petter Næss («Elling») laget en mildt sagt eminent filmatisering av landsmannen Lars Saabye Christensens bestselger av samme navn.

Flott mottakelse fikk den også i Politiken – der den fikk fem av seks hjerter. - Rost roman er blitt til et illevarslende og vakkert filmdrama. Med den kjekke Marcus Aarnseth som Adrian, formidler filmen også den helt vanlige pubertetsvishet og skamfullhet over eget kjønn.


NÅ KAN DU KJØPE FILMMUSIKKEN!

18. august 2011: PRESSEMELDING – Amanda-nominert filmmusikk gis ut denne uken.

daWorks gir i dag ut filmmusikken til den prisbelønte norske suksessen Sykt Lykkelig. Den anerkjente filmkomponisten Stein Berge Svendsen fra Kristiansand står bak den nyskrevne musikken, og han er nominert til Amanda i klassen for Årets Filmmusikk sammen med Wenche Losnegård. Amanda deles ut i direktesendt TV-show på TV lørdag 21. august, fra filmfestivalen i Haugesund. Sykt Lykkelig (eller Happy, Happy som den heter på engelsk) fikk tidligere i år juryens Grand Prix under Sundance-festivalen og er også nominert til flere Amanda-priser. Filmen er dessuten på kortlisten over mulige norske kandidater til den kommende Oscar-nomineringen.

Utgivelsen av filmmusikken følger i rekken av nye norske plateutgivelser som kun gis ut digitalt. Musikken er nå blandt annet tilgjengelig hos iTunes, Platekompaniet.no, WiMP og Spotify.

Sykt Lykkelig er regissert av Anne Sewitsky og produsert av Maipo AS v/ Synnøve Hørsdal.


FEM AMANDA-NOMINASJONER

Fire skuespillere er nominert for sine prestasjoner i Maipo-produksjoner, samt musikken til Sykt Lykkelig. Disse ble presentert på en pressekonferanse i Oslo, torsdag 23. juni 2011.

Musikkansvarlig Wenche Losnegård og komponist Stein Berge Svendsen er nominert for musikken i Sykt Lykkelig. I kategorien Beste Kvinnelige Skuespiller, er Agnes Kittelsen (Sykt Lykkelig) nominert for sin rolle som Kaja og i Beste Mannelige Skuespiller, er Henrik Rafaelsen (Sykt Lykkelig) nominert for rollen som Sigve.

I kategorien Beste Kvinnelige Birolle – er både Maria Bonnevie (Maskeblomstfamilien) og Kjersti Holmen (Mennesker i Solen) nominerte.

Årets Amanda show, går av stabelen lørdag 20. august 2011 i Haugesund.


SOLAN OG LUDVIG FÅR EGEN FILM

Så er det altså klart at Maipo skal lage en helaftens animasjonsfilm om Solan og Ludvig!

Filmen skal produseres som en klassisk dukkefilm med stop motion-animasjon, og Maipo samarbeider her med Qvisten Animation. Teamet bak filmen har tidligere produsert animasjonsfilmen Kurt blir grusom sammen. Karsten Fullu er en etablert forfatter for scene, radio, TV og film. Rasmus A. Sivertsen regisserte Kurt blir grusom og Pelle Politibil, og var også ansvarlig for animasjonssekvensene i Pitbull-Terje, Fatso og Knerten. Cornelia Boysen har blant annet produsert Mennesker i solen, Kurt blir grusom og Titanics ti liv.

Les hele pressemeldingen fra NFI her.

Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa er et godt prosjekt rettet mot hele familien, med et underholdende og morsomt manus og klassisk dukkeanimasjon, sier avdelingsdirektør Ivar Køhn i Norsk Filminstitutt.


OH MY GOD! I BERLIN

Kortfilmen til Anne Sewitsky har blitt vist på flere festivaler og andre arrangement, og denne uken er filmen i Berlin der den er med i konkurransen Generation K Plus.


Oh My God! hadde premiere under kortfilmfestivalen i Grimstad, og er nå altså nominert til Årets beste Kortfilm. Regissør er Anne Sewitsky.


NOK EN PRIS TIL KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT

Lørdag 3. november 2007 vant debutfilmen til Bård Breien hovedprisen under den nordiske filmfestivalen i Lübeck. Kunsten å tenke negativt stakk av med Lübecks Film Prize på 12.500 euro. Prisen ble mottatt av filmens produsent, Dag Alveberg. Regissør Bård Breien er på vei til USA og Los Angeles. Der skal filmen delta i hovedkonkurransen på AFI's (American Film Institute).


BESTE REGI TIL BÅRD BREIEN!

Lørdag 7. juli 2007 var Bård Breien tilbake i Karlovy Vary for å motta Crystal Globe, prisen for beste regi. Kunsten å tenke negativt hadde internasjonal premiere i hovedkonkurransen på Karlovy Vary International Film Festival i Tjekkia.

I tillegg til Daglig leder i Maipo, Synnøve Hørsdal, var regissør Bård Breien og skuespillerne Fridtjov Såheim og Mariann Saastad Ottesen til stede under visningen lørdag 30. juni 2007. Bård tok altså turen tilbake helgen etter, for å motta Crystal Globe.


BAK KULISSENE: KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT

Torsdag 14. desember 2006 sendes bakomfilmen fra Kunsten å tenke negativt på TV2. Klokken 23:00 sender TV2 den halvtimes lange bakomfilmen fra opptakene til Kunsten å tenke negativt. Vi blir med under innspillingen og bak i kulissene. Bakomfilmen vil være med som ekstramateriale på DVD-en når den utkommer 16. mai 2007.


GODE BESØKSTALL FØRSTE HELGEN

Nesten 30000 så Svein og rotta og UFO-mysteriet åpningshelgen, og den var med det den mest besøkte filmen i landet.

Vibeke Ringen har regissert den andre filmen om Svein og rotta Halvorsen som hadde premiere på kino over hele landet fredag 9. mars 2007.

Svein og rotta og UFO-mysteriet er basert på Marit Nicolaysens bok Svein og rotta gjennom solsystemet. Filmmanuset er skrevet av Endre Lund Eriksen og Gunnar Alf Hammer. I rollene møter vi igjen Thomas Saraby Vatle som Svein, Luis Engebrigtsen Bye som Dan og Celine Louise Dyran Smith spiller Melissa. Bestemor spilles av Rut Tellefsen, onkel Trygve av Gard Eidsvoll og Dora spilles av Liv Bernhoft Osa.

Ser filmens trailer her.

DSC_5832.jpeg

HARAJUKU OG SONJA TIL DRAGON AWARD i gøteborg

Harajuku og Sonja deltar begge i hovedkonkurransen på Gøteborg Filmfestival hvor de konkurrerer mot 8 andre nordiske filmer om den gjeve Dragon Award for Best Nordic Film.


KUDs menneskerettspris 2017 Ambulanse.JPG

kortfilmen Ambulanse mottok menneskerettspris

Sebastian Torngren Wartins film, Ambulanse, mottok Kulturdepartementes menneskerettspris for kortfilm 2017. I følge Kulturdepartementet setter filmen fokus på hvor sårbare og hjelpeløse vi er, både som individer og som samfunn, i møter med det fremmede. Vi gratulerer alle involverte med viktig pris.


13528599_1719868718279804_1101854889593648867_o.png

Eggggg - The platform puker vant gjev pris under Spillprisen 2016

App-spillet til filmen Gilberts grusomme hevn, Eggggg - The platform puker, vant prisen Norwegian game of the year – small screen under Spillprisen 2016. Spillet var også nominert til fire andre kategorier: Best fun for everyone, Best Art, Best Game Design og Best Audio. Gratulerer til Hyper Games, Are Sundnes og hele det dyktige teamet som har laget et vanvittig kult spill!


PRODUKSJONSSTØTTE TIL DRAMASERIEN LYKKELAND

Maipo Film har fått produksjonsstøtte fra Norsk Filminstitutt til dramaserien Lykkeland, som følger fire unge mennesker i Stavanger fra perioden rett før det første oljefunnet på Ekofiskfeltet i 1969 og frem til dannelsen av Statoil i 1972. Serien skal bli på 8x45 minutter, og skal ha premiere på NRK høsten 2018. Manusforfatter er Mette M. Bølstad, og Petter Næss og Pål Jackman skal ha regi på serien.


GILBERTS GRUSOMME HEVN VANT FILMPRIS I TYSKLAND

Gilberts grusomme hevn ble godt mottatt under den 58.  Nordiske Filmdager i Lübeck, Tyskland der den vant barnas hovedpris: The Children’s Jury prize. Juryen mente filmen var spennende, morsom og fantasirik. Filmen fikk også hederlig omtale fra voksen juryen bak The Children’s and Youth Film Prize.


AMANDA TIL KARL Júlíusson

Produksjonsdesigner Karl «Kalli» Júlíusson ble tildelt Amandaprisen 2016 for beste produksjonsdesign. Prisen fikk han for sitt arbeid på Doktor Proktors tidsbadekar


premiereklar gilbert

Endelig er det klart for premiere på barnefilmen Gilberts grusomme hevn. 16. september kan slemme tante Doris og Gilberts hevn over henne oppleves på kinoer over hele landet.


FEM AMANDANOMINASJONER TIL MAIPO-FILMER

To nominasjoner i kategorien «Beste barnefilm»: Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa (regi: Rasmus Sivertsen) og Doktor Proktors tidsbadekar (regi: Arild Fröhlich).
To nominasjoner i kategorien «Beste produksjonsdesign»; Are Austnes for Solan og Ludvig - Herfra til Flåklypa og Karl Júlíusson for Doktor Proktors tidsbadekar.
En nominasjon i kategorien «Beste visuelle effekter»; Thilo Ewers for Doktor Proktors tidsbadekar.


DE NÆRMESTE TIL SUNDANCE!

Regissør Anne Sewitskys nye spillefilm, De nærmeste, er invitert til hovedkonkurransen på Sundance Film Festival i januar 2015.

Sewitsky vant hovedkonkurransen i Sundance i 2011, med filmen Sykt lykkelig. De nærmeste har premiere på norske kinoer 27. mars


DOKTOR PROKTORS TIDSBADEKAR ER I GANG

Innspillingen har startet, og i den nye filmen om Doktor Proktor møter vi Gard Eidsvold i rollen som den eksentriske doktoren, og Kristin Grue som hans elskede Juliette Margarin.

Det blir et forrykende eventyr med tidsreiser, spenning og stor kjærlighet, når Lise og Bulle må reise tilbake i tid for å redde doktoren, som er fanget i tiden. Premieren blir i september 2015.


PREMIEREKLAR

Doktor Proktors prompepulver, basert på Jo Nesbøs bestselgende barnebok med samme tittel, er endelig premiereklar. 14. mars braker det løs på kinoer over hele landet! Se traileren her.


SE DE FØRSTE KLIPPENE FRA SOLAN OG LUDVIG

8. november 2013 kommer spillefilmen Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa på kino, men allerede nå kan vi glede oss over den aller første teaseren. Du blir bedre kjent med filmen og alle figurene på solanogludvig.no.


SYKT LYKKELIG VANT I SEVILLA

Fredag 11. november 2011 vant Oscar-kandidaten nok en stor filmpris.

Sykt Lykkelig ble kåret til vinner av Top Golden Giralillo ved filmfestivalen i Sevilla i Spania. Prisen er på 40.000 euro og går til filmens spanske distributør. Skuespiller Joachim Rafaelsen var invitert av festivalen, og mottok prisen fredag kveld til stor jubel i salen.


FORTSATT PÅ TEATER I PRAHA

Man kan fortsatt se Kunsten å tenke negativt på teater i den Tsjekkiske hovedstaden. Premieren var i april 2010.

Over 10 200 mennesker har sett teaterversjonen av filmen fra 2006 siden åpningen. Oppsetningen har vært vist 36 ganger. Bård Breien har skrevet historien om trafikkskadde og handikappede Geirr, og fra filmen husker vi Ingvild, Tori, Lillemor, Asbjørn, Marte og Gard. De er alle med i teaterversjonen i Praha.


NORGES OSCAR-KANDIDAT ER SYKT LYKKELIG!

Komedien Sykt Lykkelig er Norges kandidat i kategorien Best Foreign Language Film, eller Ocar for beste fremmedspråklige film.

Sykt Lykkelig er en galgenhumoristisk historie som leker med det beksvarte uten noen gang å vike fra alvoret og varmen i det mellommenneskelige. I forgrunnen ligger ønsket om å bli elsket, frykten for å bli sveket, redselen for å stå frem med sitt sanne jeg; alt dette overbygget med et herre-slave-tema som formidles gripende konkret gjennom barns lek, og i overført betydning ektefeller imellom. Aspektet understrekes gjennom bruken av frigjøringssanger i form av negro spirituals der koret bryter inn i handlingen og kommenterer det.

Regissør Anne Sewitsky bevarer nyansen i Ragnhild Tronvolls mangefasetterte manus, og Anna Mykings detaljrike og velkomponerte foto er imponerende. Sykt Lykkelig er en film som forbilledlig viser oss det veldig store i det ganske lille, og rører oss med flotte skuespillerprestasjoner, spesielt fra hovedrolleinnehaverne Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen.

Akademiet offentliggjør de fem nominerte 24. januar 2012.


PRIS FOR BESTE MANUS TIL SYKT LYKKELIG

29. juni 2011 var manusforfatter Ragnhild Tronvoll i Belgia for å motta Best Screenplay Award til Sykt Lykkelig på Brussels Film Festival. Prisen på 2000 Euro ble utdelt av ASA (Francophone Association of Belgian Screenwriters) and SABAM (Belgian Association of Authors, Composers and Publishers).

Manusforfatter Ragnhild Tronvoll dro ned og tok imot prisen. Dette er hennes egen beskrivelse av opplevelsen:

«Det deles ikke ut så mange manuspriser der ute, så det var utrolig stas å få den anerkjennelsen. Jeg forstod ikke så mye av begrunnelsen – prisutdelingen foregikk på henholdsvis fransk og nederlandsk – men jeg forstod da navnet mitt (for anledningen plettfritt uttalt. Folk har en tendens til å bli litt bleke når jeg presenterer meg. Ragnhild er jo nesten helt umulig å si, hvis du ikke er innfødt nordmann) og kom meg ned på scenen og fikk tatt imot mitt livs største blomsterbukett. Senere sa juryen at det spesielt var friskheten i filmen de hadde falt for. At de satte pris på at det var «a fresh take on an old story». De likte at vi hadde behandlet temaet «komme ut av skapet» fra en ny vinkel, og at vi hadde gjort det på en såpass rå og overraskende måte. Og det var jo deilig å høre. Det er jo det som hele tida har vært vårt fokus, å tørre å dra ting langt ut, og rett og slett være litt spreke.»


UT I VERDEN

Sykt Lykkelig er til nå solgt til over 50 land, og vises på festivaler verden rundt. Det hele begynte da filmen vant Grand Jury Award i Sundance Film Festival i USA i januar 2011. Siden da har Anne Sewitskys debutfilm vært vist på en rekke festivaler verden over. Blandt annet; Gøteborg Internationale Film Festival, New Directors/New Films i New York, Washington DC International Film Festival, Luxembourg Film Festival, Seattle International Film Festival, Transilvania (Romania), Sydney (Australia), Festival du Film Normandy og Brussels Film Festival. NFI og vi mottar stadig flere invitasjoner. 

I tillegg til å vinne den prestisjetunge prisen i Sundance – mottok filmen Mention spéciale du jury à Happy, Happy i Festival du Film de Cabourg Normandy (Frankrike) og Best Screenplay Award under Brussels Film Festival.

Sykt Lykkelig er til nå solgt til blant annet Australia, Tsjekkia, Estonia, Slovenia, Kroatia, Serbia & Montenegro, Bosnia-Herzegovina, Albania, Makedonia, Frankrike, Ungarn, Litauen, Romania, Spania, Tyskland, Polen og Taiwan. USA viser stor interesse for filmen. 


ALBERT ÅBERG BLIR SPILLEFILM OG TV-SERIE

Først blir det TV-serie, så skal den populære Albert Åberg for første gang bli til en helaftens film.

Hokus Pokus, Albert Åberg! blir den første helaftens spillefilmen om Albert. Filmen er basert på boken «Hokus pokus, Albert Åberg!», men er bygget ut til en større fortelling basert på tematiske elementer fra boken samt problemstillinger og karakterer fra Albert Åbergs univers. Historien handler om virkelighetens illusjoner og magi, men også løgn og fantasi – og et intenst ønske om å bli stor nok til å få en hund!

Albert Åberg en en av våre aller mest populære barnefigurer. Den oppfinnsomme, fantasirike og finurlige 6-åringen har satt sterke spor hos barn og voksne gjennom generasjoner. Kjent for sine særegne kvaliteter står Albert Åberg sammen med sin fantasivenn Skybert nærmest som et ikon for barns evne til problemløsning, lek og fantasi. Filmen skal regisseres av Norges mest anerkjente animasjonsregissør, Torill Kove. Hun er en prisbelønt regissør, animator og illustratør. I 2007 vant hun en Oscar for Den danske dikteren, og i 2005 ble hun nominert til Oscar for Min bestemor strøk kongens skjorter. Filmen blir Toril Koves første langfilm for kino. 

Filmen får premiere i årsskifte 2012/2013, mens TV-serien forventes å vises i hele Norden høsten 2012.


KUNSTEN Å TENKE NEGATIVT SOM TEATER – I PRAHA!

27. april 2010 har Kunsten å tenke negativt premiere på et teater i den tsjekkiske hovedstaden.

Premieren er 27. april på et kjent teater i Praha. Salen har 300 plasser og av det vi har sett av bilder fra scenen, ser det riktig så bra ut! I Tsjekkia ble filmen veldig populær, og fikk blant annet pris under festivalen i Karlovy Vary og i Czeck Lion ble den kåret til beste utenlandske film i 2007.


ÅPNER FILMFESTIVALEN

Samtidig som det er klart at Den siste revejakta åpner Den Norske Festivalen i Haugesund 2008, kan du nå glede deg over filmens trailer.

17. august vises filmen i Haugesund, mens resten av landet må vente til premieren 29. august 2009. Men mens du venter, kan du se traileren her.


INNSPILLINGEN ER I GANG

Tirsdag 4. september 2007 startet innspillingen av Den siste revejakta. Opptakene vil foregå i Oslo og omegn. Kjente og kjære skuespillere er for anledningen antrukket i hippiegevanter og har tatt steget tilbake til 1979.

Carl (Joner) og Robert (Cleve Broch) er to sløye typer som lever i harmoni med verden rundt seg og lar livet passere i en evig hasjrus. De tjener sine slunkne grunker på småsalg av tjall, og mener selv at de sørger for livsnødvendig påfyll til en lidende befolkning. Så kommer Glenn (Conradi) inn fra sidelinja. Utstyrt med afghanerpels, ghettoblaster og en sliten peugeot, står de foran en hesblesende, dramatisk og hysterisk morsom trip gjennom Oslos underverden og like til Finnskogen.

Den siste revejakta er basert på Ingvar Ambjørnsens kultbok med samme navn, en svart krimkomedie om overgangen fra 70-tallets uskyldige idyll til jappetidas beinharde individualisme. Filmen regisseres av Ulrik Imtiaz Rolfsen, som tidligere har regissert Izzat og denne høsten er aktuell med Varg Veum – Bitre blomster.

Filmen har premiere 29. august 2008 og er besatt med et stjernelag av norske skuespillere. I hovedrollene treffer man Nicolai Cleve Broch og Kristoffer Joner, mens Kåre Conradi, Bjørn Sundquist, Gard Eidsvold, Linn Skåber, Robert Skjærstad og Jan Gunnar Røise har andre sentrale roller.


ROTTENE PÅ PÅ DVD

God nytt rotteår! Premieren på Svein og rotta og UFO-mysteriet er 9. mars 2007, og ventetiden kan kortes ned med den første filmen.

Svein og rotta er nemlig nå tilgjengelig på DVD for kjøp og leie over hele landet. Her møter vi Svein og rotta hans Halvorsen for aller første gang. Vi blir også kjent med Melissa og Dan – og rottene James Bond og Pippi.


TIL KARLOVY VARY

Samme dag som Kunsten å tenke negativt slippes for kjøp og leie på DVD her hjemme i Norge, er det klart at Bård Breiens debutfilm skal delta i hovedkonkurransen i den internasjonale filmfestivalen Karlovy Vary.

Filmen får internasjonal premiere under den 42. festivalen som finner sted i Tjekkia i perioden 29. juni til 7. juli 2007. Kunsten å tenke negativt deltar i hovedkonkurransen, sammen med 14 andre utenlandske filmer. Karlovy Vary International Film Festival er en av de eldste festivalene i verden og regnes som en A-festival på linje med Cannes, Berlin og Venezia. Det er den viktigste festivalen i Øst- og Sentral-Europa.

For mer info, se denne linken.